İnternetle alışverişte pazarlık nasıl yapılır?

Yazar: Yunus ,
Ekim 15, 2015
İnternetle alışverişte pazarlık nasıl yapılır?

Pazarlık. Hayatımızın vazgeçilmez parçası. Alışverişte, iş hayatımızda, bazen çocuklarımızla vakit geçirirken, hatta ailemizle ilişkilerde ve daha birçok yerde. 

Pazarlığın özü ise çok basit. Verdiğine karşılık, en fazla "fayda" elde edebilmek.

Ya da belli bir "fayda"yı en az fedakarlıkta bulunarak elde edebilmek. Peki, son 10 senedir sürekli artan Online Ticaret ortamında pazarlığı nasıl yapacağız? Kime ve nasıl "Fiyatı daha indiremez misiniz?" sorusunu soracağız. Bu sorunun cevabı aslında çok da kolay değil.

Diyelim ki yeni bir televizyon alacaksın. Yaklaşık bir hafta içinde de kararını verip alışverişini tamamlamak istiyorsun. Tabi ki piyasadaki en uygun fiyatı bulmak senin için önemli. Ne yaparsın? Cevap kolay. İstediğin markanın yetkili birkaç bayisine gidersin. Bayilerin satış fiyatlarını öğrenirsin. Büyük ihtimalle her söyleneni hemen kabul etmeyeceksin. Bayiye birkaç cümlen olsa gerek:

-Bana kaç yaparsınız?
-Peşin ödersem indirim ne kadar olur?
-Evleniyorum, bu günler bizim için oldukça zor, siz de yardımcı olsanız?
-Daha sonra birçok beyaz eşya da alacağım. İndirim yapın da size geleyim.
-Ayni ürün şurada daha ucuz. Onun altına fiyatı düşemez misiniz?
-Vb... Senin bu cümlelerin bazen işe yarar, bazen de hiç bir faydası olmaz. Fakat her iki durumda da en azından sen elinden geleni yapmış olmanın rahatlığını içten içe hissedersin. Gerçek bir müşteri olarak, satıcılar tarafından değerli olduğunu bilirsin. Sonuçta parayı sen vereceksin. Değerlisin. Satıcılar senin sayende işleri döndürecekler. Seçenekler oldukça fazla. Karar veren taraf olmanın tadını çıkarmak tabi ki hakkın.

Şimdi bir de "online alışveriş"i inceleyelim. İşler biraz değişti. İstediğin televizyonu satan birçok satıcı var. Hepsi bilgisayarının ekranında. Hepsinde birbirinden farklı fiyatlar, taksitler, hediyeler, teslim koşulları var. Kafan az da olsa karışmadı mı? Fiyat karşılaştırma siteleri sana yardımcı olabilir. Ancak birçok fiyat karşılaştırma sitesi var. Ve evet her bir karşılaştırma sitesinde de fiyatlar farklı, satıcılar farklı.

Kafanda şu sorular oluşmadı mı?

-Doğru, internette birçok satıcı var ama "parayı veren taraf" olarak kendimi "değerli" hissediyor muyum? 
-Bu birçok satıcıdan bazıları aslında aynı şirket olabilir mi?
-Bu televizyonu online satmayanların fiyatları acaba daha ucuz olabilir mi?
-Bana verilenleri kabul edip bunlardan birini mi seçmek zorunda miyim?
-Yapabileceğim hiçbir şey yok mu? Hiç pazarlık yapmayacak miyim?
-"Bana ne kadar indirim yapacaksınız" sorusunu kime soracağım?

İşte bu sorulardan dolayı FiyatimBu.com sitesini tasarladık. Online alışverişte "parayı ödeyen taraf"a nasıl daha çok kontrol verebileceğimizi ve "Müşteri" olarak rekabetten en fazla nasıl faydalanabileceğini düşündük. 

İstediğin televizyon için vermek istediğin fiyatı sen belirle istedik. Verdiğin teklif fiyatının çok da önemi yok aslında. Önemli olan senin gerçek bir "müşteri" olarak piyasa çıkman ve isteğinin birçok satıcı tarafından görülmesi. Önemli olan senin rekabetten en iyi şekilde faydalanman. Adeta karşında birçok fiziksel satıcı var ve sen, "hadi benim için kapışın" diyorsun. Bu aslında satıcılar için de oldukça avantajlı. Bazı satıcılar için kimi zaman kabul edilebilir fiyatlar diğerlerine göre daha az olabilir. "Müşteri" olarak senin piyasaya çıkman, bu satıcılar için de güzel bir fırsat oluşturuyor. 

FiyatimBu.com'un daha da güzel olan "alternatif ürün/fiyat" hizmeti ile ise, senin varlığından ve isteğinden haberdar bayiler, kendi kabul edilebilir fiyatlarını ve istersen de benzer ürün teliflerini sana sunuyorlar. Bundan sonra artık top sende. Elinde birçok satıcının fiyatları -bu satıcılar Online Satıcılar olmayabilir- ve "sana özel" sunulan teklifleri var. Tek yapman gereken bunlardan birini seçmek.

Kısacası FiyatimBu.com ile Online olmayan satış kanalını da Internet'e taşıyarak, tüketiciye pazarlık aşamasında güç kazandırmayı hedefliyoruz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha